Att byta mat till sin katt

VIKTIG!!! All tekst som er skrevet i RØD SKRIFT er IKKE bekreftet av veterinær. Tekst som er skrevet i sort skrift er enten skrevet av veterinær, eller gjennomlest og godkjent av veterinær!

Observera att det alltid är behandlande veterinär som beslutar om vad som rekommenderas för just din katt, i gruppen ges enbart generella råd. Kontakta alltid din veterinär vid funderingar kring kost eller om din diabeteskatt är dålig i magen.

Ett foderbyte bör ske successivt, så att magen hinner med och så att smaklökarna får en chans att långsamt vänja sig vid det nya. Börja med att byta bara en liten mängd första dagen (ex tillsätt någon tsk blötmat eller ett par nya foderkulor) och om katten accepterar det så öka försiktigt mängden över de närmaste 1-2 veckorna, tills all gammal mat är utbytt. Om din katt är skeptisk till bytet, låt det ta ännu längre tid.

Ha tålamod! Om det känns omöjligt med blötmaten så kan man byta till ett torrfoder som är lägre i kolhydratshalt (ex Porta 21 Feline Sensible, Thrive kyckling och kyckling/kalkon eller Purina DM) och ha det som bas medan du fortsätter försöka med blötmaten. Kom ihåg att foderbytet är för livet ut (lågkolhydratskost rekommenderas att ges även efter en eventuell remission) – det får ta tid i början om det innebär att katten äter rätt mat efter det.

Rätt foder är en mycket viktig del i diabetesbehandlingen hos katt. För mer information om val av foder och varför kolhydratssnål mat rekommenderas, se de övriga fastnålade meddelandena.

(Fastnålade meddelandena = Nå sidene på denne websiden)

Tips för katter som inte tycker om den nya maten:

Strö saker på maten:

Mortlade/krossade torrisar av den sort som katten tycker om.

Mortlade/krossade godisar (med fördel ex frystorkade smakrika som Snackies, Thrive eller RawPaw).

FortiFlora (pulver som köps receptfritt hos veterinär eller på apotek).

Tonfiskspad/kokt kyckling/kokt fisk/annat som din katt älskar.

Andra knep:

Gaffelmosa blötmaten till en smet – kan verka mer aptitligt än bitarna i sås/gelé.

Värm blötmaten försiktigt i mikron – varm mat anger mer lukt och kan därför vara mer aptitlig för katten.

Ställ små portioner med blötmat på fat runt om i bostaden – det kan trigga kattens naturliga födosök. Dessutom tycker många katter om att äta ofta och lite, så att även sprida ut målen under dagen kan vara uppskattat.

Prova att utfodra även på natten – många katter tycker om att äta nattetid.

Testa olika sorters mat! Prova även kylskåpskall, rumsvarm, uppvärmd..

Lös i magen i samband med foderbyte?

Det är inte ovanligt med övergående magbesvär i samband med ett foderbyte. Du minskar risken för det genom att göra en långsam övergång från den gamla maten till den nya.

Om din katts allmäntillstånd är gott, och om den äter och dricker som den ska, kan du testa att ge Prokolin Pro (receptfritt, köps hos veterinär eller apotek), som kan hjälpa en orolig mage att stabilisera sig. Pulvret SivoMixx, som köps receptfritt på nätet, kan också hjälpa. Kokt vit fisk eller kyckling, utan kryddor eller buljong, är diabetesvänligt och ofta snällt för magen och kan ges ett par dagar tills det att den stabiliserats. Byt sedan försiktigt över till den andra maten igen.

Vissa blötmatssorter innehåller cassia gum, ett sorts växtbaserat förtjockningsmedel, som del katter kan reagera med, ofta övergående, diarré på. I vissa fall behöver man byta foder till en sort utan cassia gum.

Kontakta alltid veterinär om din diabeteskatt blir dålig i magen. Råden ovan är allmänna och bara din veterinär, som har all information, kan besluta om lämplig åtgärd för just din diabeteskatt. Om din katts besvär inte går över eller om de förvärras (ex. rikliga förluster, blod i avföring eller kräkningar, påverkat allmäntillstånd, nedsatt aptit eller törst) så ska veterinär alltidkontakts omgående, jourhavande om din vanliga veterinär inte har öppet.

/Ninni Zachrisson, leg. veterinär. (Januar 2021)