Kosthold

VIKTIG!!! All tekst som er skrevet i RØD SKRIFT er IKKE bekreftet av veterinær. Tekst som er skrevet i sort skrift er enten skrevet av veterinær, eller gjennomlest og godkjent av veterinær!

Katter är obligata carnivorer, vilket betyder att de är köttätare. Av naturen är de konstruerade för att få allt de behöver från sina bytesdjur, de får till och med pro- och probiotika av att äta bytesdjurens magar och tarmar. (Jag har sett på vår katts gnagarbyten att han ibland lämnar tarmpaket och ibland inte – aldrig på sork men ofta på möss – på mössen lämnar han alltid levern med. Om det här är något vanligt eller en idé han själv har av lång erfarenhet eller något hans mamma lärt honom vet jag inte 🙂 De är av samma anledning dåliga på att dricka då naturen avsett att de ska få även sitt vätskebehov tillgodosett av bytesdjuren. Därtill är deras tunga inte konstruerad för att få upp särskilt mycket vatten utan den är försedd med små hullingar så att de ska kunna hålla sina pälsar fina. Taurin är ett essentiellt ämne som katter behöver och som de inte kan tillverka själva och de får de bl a genom att äta bytesdjurens hjärtan som är taurinrika, även muskelköttet innehåller till viss del taurin men hjärtan är den stora källan.

Bytesdjuren innehåller mycket animaliskt protein, en hel del fett samt vätska men så gott som inga kolhydrater. Av samma anledning är katter väldigt dåliga på att spjälka kolhydrater och en alltför kolhydratrik och fuktfattig kost, ofta i kombination med för lite motion och redan nedsatt energibehov p g a kastrering ger ofta kissarna ”vällevnadssjukdomar” som övervikt/fetma och/eller problem med lever, galla, njurar och bukspottkörtel. I det senare organet i form av bukspottkörtelinflammationer, EPI och diabetes typ2. Diabetes typ2 är en allvarlig form av störning i ämnesomsättningen där kattens bukspottkörtel inte längre klarar av att producera det insulin som katten behöver för att få in energi till sina celler. När detta inträffar har i regel levern jobbat för högtryck under en längre tid för att ”rädda” bukspottkörteln men när levern till slut inte orkar längre blir även bukspottkörteln drabbad, slutar producera insulin och diabetes typ2 blir ett faktum.

Glukosen i maten från i matsmältningsprocessen kommer inte längre dit den ska utan insulin som ”låser upp” cellerna utan i stället cirkulerar det fritt i blodet = högt blodsocker/diabetes typ2.

Vad kan vi då göra för att hjälpa de katter som fått diabetes? Jo att snabbt sätta in insulin, snabbt och för resten av kattens liv ta bort onödiga kolhydrater ur kattens kost för att avlasta galla/ lever och för att ge bukspottkörteln en chans att läka. Är körteln inte helt förstörd så kan den av dessa åtgärder återhämta sig såpass mycket att man kan sluta med insulinet/katten går i remission men man behöver alltid ge katten kolhydratsnålt foder även sen detta (förhoppningsvis) inträffat. Diabetesen går inte över utan djuret skall betraktas och behandlas som en diabetiker för resten av sitt liv

Vad är då bra mat för katter med diabetes? Jo, fullvåtfoder (våtfoder med alla vitaminer och mineraler de behöver samt taurin i) med få eller inga kolhydrater i. Jag har läst någonstans att en katt med diabetes inte bör äta mer än 5-10 kolhydrater per dygn as is/våtvikt beroende på kroppsstorlek – en vet får gärna kommentera/verifiera detta! På marknaden finns en uppsjö våtfoder men här nämns några som är bra för diabetiker.


Et godt kosttilskudd som kan anbefales for katter er Finax Psyllium kostfiber, eller tilsvarende. Her kan man blande ca 1/2 tsk med vann til det blir en gel, som man blander sammen med maten. Psyllium får man kjøpt i helsekostbutikker, og har en rekke positive egenskaper for diabeteskatter

– Binder fuktighet i tarmen, som bidrar til å binde opp løs mage ved ny fortype
– Binder fuktighet i tarmen, som motvirker hard mage ved ny fortype
– Tilfører ekstra veske i kosten, som gjør det enklere å regulere blodsukkeret
– Gir mer smak til maten, som kan bidra til å gjøre forbytte enklere

Særlig er det verkt å merke seg den positive effekten ved å tilføre veske, siden katter som er ørkendyr, har en dårlig utviklet drikkerefleks, fordi de får veske igjennom å spise sine byttedyr. Psyllium-frø inneholder 0% karbohydrater.