Räkna ut kolhydrat

VIKTIG!!! All tekst som er skrevet i RØD SKRIFT er IKKE bekreftet av veterinær. Tekst som er skrevet i sort skrift er enten skrevet av veterinær, eller gjennomlest og godkjent av veterinær!

Hur man räknar ut kolhydratinnehåll: Ta protein plus fett plus plus fibrer plus råaska/mineraler (samma sak – olika benämningar) plus vatten, dra av 100 = kolhydrater «as is” – som det är. Ta sen kolhydratsiifran och dividera med det i innehållet som INTE är vatten = kolhydrater torrsubstans. Kolhydrater as is böra vara 1,5 eller under och torrsubstans under 7 sådär – finns nog ingen exakt vetenskap här., sen finns det snabba och långsamma kolhydrater – MOS, FOS och inulin är t ex bättre än vitt ris.

Räkna ex. Carnilove Kalkon/Ren 100 gram burk : Protein 10,7 plus fett 6,9 plus råaska 2,5 plus fibrer/växttråd 0,4 plus vatten 79 = 99,5 – 100 = 0,5 as is // 0,5/21 (100-79) = 0,0238= 2,38% (givetvis kan man göra motsvarande manöver med de andra innehållen om man är intresserad – vid första anblicken så förefaller t ex Carnilove vara fetare än t ex Mjau men räknar man på torrvikten så jämnar det det ut sig mer )

Länka till att räkna ut kolhydratinnehåll (Ekstern länka)